Nov 20, 2010

Lapte de Soia preparat in casa

Soia, miracolul vegetal!


Desi 'pe vremuri' nu consideram soia un miracol, ba chiar era un aliment blamat, in realitate este un excelent antioxidant, intareste sistemul imunitar, protejeaza vasele de sange si arterele, reduce colesterolul, scade tensiunea, previne aparitia cancerului (incidenta acestuia fiind mult scazuta la popoarele care au traditie in consumul de soia), previne osteoporoza (prin continutul bogat in calciu), este un aliment foarte complex (proteine, fibre, acizi grasi, vitamine, minerale, fara grasimi si cu putine glucide).



Prepararea laptelui de soia in casa, este foarte simpla, ieftina si nu in ultimul rand sigura (lista ingredientelor de pe cutiile cu lapte de soia este tot mai mare....).


Ingrediente:
300-400gr. boabe uscate de Soia Organica
4 litri apa plata
optional: miere sau pudra de stevia, baton de vanilie, scortisoara


Preparare:
Boabele de soia (alese daca este cazul) se spala si se lasa acoperite cu 1 litru de apa (care se schimba de mai multe ori) de pe o zi pe alta (timpul poate varia intre 12-24 ore depinde de soi). 
Cand s-au umflat suficient, aproape cat lichidul si se pot strivi cu unghia, se scurge apa, se clatesc si se pun intr-un castron.
Separat, intr-o oala mare se fierb cei 4 litri de apa, din care se adauga 1-2 cani de apa calduta  peste boabele inmuiate din castron si se paseaza bine cu mixerul vertical (exact cum se face crema de legume). Pasta rezultata se toarna peste apa calda din oala, se adauga putina sare si se continua fierberea la foc foarte mic inca 30 de minute.
Atentie ca se face multa spuma (care poate fi indepartata) si exista riscul sa se prinda daca nu se amesteca des. Este recomandat sa folositi o oala cat mai inalta si o tabla.
Dupa fierbere, se lasa putin sa respire apoi se strecoara printr-un tifon adaugat peste o sita sau printr-o punga speciala pentru strecurat (daca avem).
Lichidul rezultat este laptele de soia natural, care poate fi consumat ca atare (atat ca lapte de baut cat si  in preparate) sau i se pot adauga miere sau pudra de stevia, si diverse arome (vanilie, cocos, scortisoara, etc).
Se raceste in apa rece apoi se pastreaza (de preferat in recipiente de sticla cu capac) la frigider 4-5 zile.


Tips:
- Aceasta reteta este potrivita doar pentru boabele de soia, acestea necesitand o preparare termica prealabila, pentru a anihila anumite enzime posibil nocive. Pentru alte tipuri de lapte crud din nuci si seminte, o sa revin cu retete simple, la rece, fara preparare termica si foarte gustoase.


- Din laptele de soia rezultat, simplu, se poate face si  Iaurt de casa (dupa metoda dintr-o reteta anterioara). Puteti incepe ca si maia cu un iaurt natural obisnuit, apoi dupa cateva repetari sa obtineti unul doar din soia, sau puteti cauta un iaurt de soia (fara arome) la magazinele de profil.


- Tot din laptele simplu se mai poate face si Tofu, branza vegetala.
La 1 litru de lapte de soia se adauga 6-8 pastile de calciu lactic (sau se stoarce jumatate de lamaie) cand laptele este aproape de fierbere. Dupa primul clocot se opreste focul, o sa vedeti branza separata de zer, strecurati totul printr-un tifon iar branza rezultata o tasati intr-o forma si o pastrati la rece.
Daca doriti mai aromata, se pot pune diverse condimente in lapte (mai multa sare, piper, boia, etc) sau se pot presara peste branza scursa si formata care apoi se lasa la macerat in ulei de masline.


- Pasta rezultata din boabele de soia se poate folosi in diverse preparate (pasta tartinabila cu diverse arome, chiftele, sarmale, etc) sau ca si Masca Cosmetica.


- Daca vi se pare prea pregnant gustul de soia, puteti inlatura cojile inainte de a mixa boabele si a le fierbe. La unele soiuri se aduna singure la suprafata dupa ce au stat in apa la umflat (apa care se schimba de cateva ori), la altele este nevoie sa se dea intr-un clocot inainte (dupa umflare, inainte de mixare), urmand ca aceasta apa sa fie aruncata iar laptele sa se prepare cu cei 4 litri mentionati initial.


- Recomandat (dar cu moderatie) si pentru copii cu probleme digestive! Laptele de vaca nu este nici pe departe un aliment atat de sanatos cum se crede..., poate crea probleme grave, pe termen lung, iar o intoleranta la lactoza nedescoperita la timp poate dezechilibra intreg organismul.
Vorbesc in deplina cunostinta de cauza (din pacate), am descoperit singura aceasta problema a fetitei mele, dupa 3 ani in care a baut zilnic lapte, starea ei se deteriora (scaune proaste si dese, cu foarte mult mucus, de cateva ori si cu sange, slabit, etc), analizele ieseau bune iar doctorii spuneau ca nu are nimic.
Simpla eliminare a laptelui de vaca din alimentatie (plus un mic tratament naturist de refacere) a rezolvat o problema extrem de serioasa, pe care probabil o au multe mamici cu copii lor.
Iaurtul natural facut in casa (din lapte de vaca integral) se poate da copiilor cu intoleranta la lactoza dar in cantitati moderate.


- Pentru ca pe langa laude exista si ceva controverse privind consumul de soia, este bine sa cautam soia de natura organica, nu modificata genetic, sa o procesam suficient (30 minute la foc mic), sa existe un consum controlat la copii (nu zilnic sau constant) si sa nu  fie consumata de persoanele cu afectiuni ale glandei tiroide.
In rest, cred ca beneficiile oglindite prin traditia de consum a asiaticilor, sunt suficient de puternice pentru a reintegra soia in alimentatia noastra.

No comments:

Post a Comment