Dec 2, 2010

Lumanarea - Un pericol aromat....

Lumanarea este mentionata in istorie din antichitate, era confectionata din ceara naturala si grasime animala, avand un rol extrem de practic, cum ar fi iluminatul, sursa de caldura sau masurarea timpului.
Deasemenea conotatia religioasa a lumanarilor a fost prezenta si in trecut pastrandu-se pana in zilele noastre, avand simbloul "Luminii Vesnice" si al "Sacrificiului".


Rolul practic al vechilor lumanari s-a transformat in timp, acestea devenind adevarate accesorii estetice cu variate forme, culori si arome.

Mai nou, s-a dezvoltat si o terapie neconventionala numita Aromoterapie, care aplicata corect ar putea fi cu adevarat benefica.


Cum este posibil ca o inventie antica, atat de pretioasa, care a trecut cu succes peste veacuri sa fie transformata din ceva util, sigur si sanatos intr-un atentat la sanatatea noastra? Simplu! Ingredientul principal, ceara naturala a fost inlocuit cu un produs petrochimic, parafina, extrem de toxic, care in timp a fost 'dezvoltat' si 'imbunatatit' cu diversi aditivi de sinteza, sporindu-i astfel toxicitatea. 
Fitilul clasic din bumbac imbibat in grasime, a fost inlocuit cu un fitil care contine plumb si este acoperit de substante de sinteza, toxice, care sa intretina arderea. 
Obtinuta din pacura, un material rezidual foarte nociv, ramas in urma prelucrarii petrolului, lumanarea de parafina emana prin  ardere pe langa plumbul generat de fitil, benzen, toluen si o substanta cancerigena deosebit de toxica din cauza acrylonului ars (acrylonul albeste pacura, care la origine este neagra).
Din pacate exista o intreaga industrie, banoasa si foarte puternica, care prezinta in mod cosmetizat si mincinos parafina, aceasta fiind folosita in scop terapeutic, pentru boli serioase, efectul fiind exact invers, corpul uman fiind bombardat prin asa-zisele 'impachetari' miraculoase cu o serie de substante chimice nocive, care, prin piele patrund direct in sange.


La nocivitatea compusilor de baza aflati intr-o lumanare sintetica se adauga acei aditivi sintetici pentru culoare si miros, care induc in mod fals o senzatie de placere si relaxare (pacalind simtul olfactiv) si care prin arderea si emanarea lor in aerul din jurul nostru, sporesc cantitatea de substante nocive inhalate.
Uneori inhalarea unor substante este mai periculoasa decat ingerarea  lor (ex. eficacitatea aerosolilor) iar expunerea la mediul in care se degaja substantele din arderea unei lumanari sintetice, poate avea consecinte  negative pe termen lung si dezvolta boli  grave precum cancere, dezechilibre hormonale, boli ale sistemului nervos, alergii, astm sau boli cardiovasculare.


Ce sa faceti!
Cautati si folositi doar lumanari din ceara naturala, neparfumate sau parfumate doar cu uleiuri esentiale (naturale, organice).
Aveti grija, nu exista uleiuri esentiale 'pentru orice' (puteti citi mai multe despre uleiurile esentiale). Cu cat mirosul este mai nonconformist si cu cat persista mai mult (uleiul esential este volatil si se evapora...), cu atat este mai nenatural.
Limitati la maxim expunerea copiilor sau a bolnavilor (in special cei cu afectiunile mentionate mai sus) intr-un mediu unde sunt arse lumanari sintetice.
Nu va uitati (desi tentatia e mare, din pacate si eu am experimentat-o indelung.....) dupa culori, forme si arome. O lumanare roz cu miros de capsuni este un pericol aromat!


De Sarbatori sau la ocazii speciale ardeti doar lumanari de ceara (mai ales la masa....) iar in rest, daca bugetul e mai redus, folositi cu incredere o candela (cu ulei vegetal) care ofera atat lumina si caldura spirituala dar si protectie divina.
Atentie la persoanele in varsta (in special suferinde de astm) care se duc des la biserica. Desi Biserica Ortodoxa a impus folosirea 100% a lumanarilor de ceara naturala, acest lucru nu se respecta, iar inhalarea timp de cateva ore a substantelor mentionate, mai ales intr-un spatiu inchis poate fi foarte nociva.


Nu utilizati Aromoterapia cu lumanari sintetice sau parfumate (fragrance, arome, etc), pentru ca va va face mai mult rau decat bine. O lumanare din ceara naturala, imbogatita cu un ulei esential specific unei anumite nevoi, impreuna cu tehnici de relaxare specifice pot face insa minuni.


O lumanare naturala nu afuma!
Lumanarile naturale pot fi din ceara de albine (cele mai pure, dar si mai scumpe) sau din ceara vegetala (ex. soia, migdale, etc).


Desi pretul lumanarilor de ceara naturala este mai mare, culoarea nu poate fi foarte atractiva pentru ca ceara are culoare de ceara.... (se pot colora cu diverse ingrediente organice, spre exemplu pudra de scortisoara, dar nu vor fi niciodata la fel de spectaculoase ca cele acrilice), mirosul este ori de ceara simpla (e destul de placut, aduce a miere) ori de un ulei esential natural, forma ori cat ar fi de elaborata din cauza culorii pare prea simpla iar fitilul, natural, de bumbac (imbogatit cu ulei vegetal) se poate stinge din cand in cand (neavand compusi chimici care sa intretina arderea), ei bine, cu toate acestea, lumanarea de ceara naturala este un garant ca nu ne periclitam sanatatea noastra si a celor dragi si este totodata o continuare reala a unei traditii stravechi.