Jun 24, 2011

Afinele - Insulina naturii



Afinele sunt un medicament natural miraculos, pe care din pacate, l-am uitat si neglijat atat de mult in ultimii zeci de ani, incat peste 98% din productia interna este destinata exportului.
Putinele produse (ceaiuri, sucuri) care se mai gasesc pe piata cu titulatura de "Afine", au numele magic scris cu litere mari, o poza extrem de reusita si apetisanta a fructelor, dar in realitate contin doar aroma de afine (evident sintetica) si in cele mai bune cazuri, un procent declarat intre 0.5-2% maxim de fruct (de regula concentrat de fruct ci nu fruct deshidratat). Avand in vedere nocivitatea aromelor si colorantilor folositi, nu poate functiona nici macar un Placebo indus de poza.


Fascinatia mea pentru aceste fructe a aparut din pacate pe fondul unor probleme reale cu care m-am confruntat, avand atat diabet in familie cat si o adevarata provocare pentru refacerea florei intestinale a fetitei mele.


Sa va reamintesc pe scurt de ce sunt afinele un miracol


O adevarata 'bomba antioxidanta', un pumn de afine este echivalentul a cateva pastile bune de multivitamine.
Datorita taninului (aflat in cantitati considerabile atat in fructe cat si in frunze) au proprietati detoxifiante, astringente, dezinfectante si antibiotice.
Protejeaza vasele de sange (impiedica coagularea), regleaza circulatia periferica si reduc considerabil furnicaturile din maini si picioare, provocate de diverse neuropatii.
Sunt considerate o insulina naturala pentru ca regleaza nivelul zaharului din sange, si sunt un aliat de nadejde in lupta cu diabetul. 
Frunzele sunt recomandate in scop curativ pentru scaderea zaharului din sange iar fructele pentru protejarea venelor si arterelor.
Imbunatatesc vederea, inclusiv cea nocturna si protejeaza retina.


Un alt efect miraculos este echilibrarea florei intestinale, avand o actiune rapida in diareele puternice de origine infectioasa si nu numai, in enterocolite diverse si parazitoze intestinale.




Tips:


- Desi nu sunt adepta medicamentelor, vreau sa va recomand un preparat original, 100% natural din afine, care mi-a fost recomandat de o prietena 'patita', dar pe care l-am gasit destul de greu (cel putin acum ceva timp).
Se numeste Eridiarom, si are o actiune uluitoare asupra unor probleme digestive de etiologii diverse, diaree acuta si cronica, sangerari, enterocolite, etc, in paralel ajutand si la imbunatatirea vederii, protejarea vaselor de sange, scaderea zaharului din sange si a tensiunii arteriale.
Nu il recomanda nici un doctor (atat din ignoranta cat si pentru ca nu le aduce profit), nu il gasiti decat in farmacii naturiste, nu are reclama si este extrem de ieftin. Incercati-l in situatii de criza (cand nimic nu da rezultate) si nu numai!


- Din fericire in curand vine vremea afinelor proaspete, pe care le veti gasi din belsug vandute in galetuse, pe marginea drumurilor de munte, la un pret modic.
Cumparati-le si preparati-le in toate modurile posibile, pretabile pastrarii indelungate.
1. Cel mai simplu - in pungute la congelator.
2. Uscati-le la soare, la deshidrator, in cuptorul electirc la maxim 40-50 grade sau in cuptorul incalzit. Atentie, focul sa fie stins pentru ca altfel riscati sa le coaceti si sa le distrugeti o parte din proprietati. 
3. Uscati la soare si frunzele si ramurelele de afin, pentru ceai. Acestea nu prea se gasesc de cumparat de la negustorii ambulanti (probabil nu renteaza), dar vi le puteti culege singuri in timpul excursiilor de la munte.
4. Preparati sirop, dulceata, de preferat cu zahar brut, miere.
5. Tinctura de afine - se pun la macerat 2-300gr de fructe proaspete sau uscate, in jumatate de litru de rachiu (natural, din fructe); se lasa 2-3 saptamani agintandu-se periodic, apoi se strecoara si se consuma aprox. 3 linguri pe zi, pentru diaree, probleme cu vederea, furnicaturi, etc.
6. Afinata - stiu ca nu se poate fara zahar si alcool - dar e buna si merge doar de sarbatori!
7.Pudra obtinuta prin macinarea fructelor pentru preparate cosmetice.