Jan 7, 2011

SPA - Terapie straveche sau pacaleala de marketing?

Ce stim despre SPA? Ca este o practica din antichitate, ca inseamna terapie cu ajutorul apei, ca ne relaxeaza si ne confera buna dispozitie.


Ce ni se induce despre SPA? Ca inseamna lux pentru care trebuie platit pe masura, ca numai acolo ne putem relaxa si scapa de stres, asa cum se procedeaza in orice alt domeniu oportunist, cu mare potential de castig si imbogatire rapida.


Conceptul SPA preluat din antichitate este unul sanatos, axat pe proprietatile curative ale apei, termale si nu numai. Hidroterapia era aplicata cu apa in stare
pura sau in diverse combinatii de saruri, plante, extracte vegetale, argile, etc. 
Starea de relaxare era obligatorie, o puteti observa in picturi stravechi in care apar baile comune ale zeitelor.  
Baile puteau fi adevarate oaze, sau elemente de relief splendide, delimitate uneori extrem de estetic chiar de catre mama natura, sub forma unor vai mirifice, aflate langa izvoare verticale, care tasneau din stanca ca un dus divin.
Sunt multe legende despre proprietatile miraculoase ale acestor ape, precum si despre secretul bine pastrat al locurilor considerate sacre.
In orasele civilizate sau la curtile regilor, apar mai tarziu baile comune, bine organizate si construite special, cu spatii destinate relaxarii si spatii pentru imbaiat. Sunt prezente atat recipiente cu plante sau petale de flori, cat si pocaluri cu diverse bauturi.
Dupa atmosfera surprinsa in picturi, in care fetele se regaseau intr-o stare de relaxare totala, dezbracate sau semi imbracate, unele parca dormeau, altele discutau sau cantau, ne putem da seama cu usurinta ca nu era o simpla baie, ci era o adevarata intrunire pentru destindere.


De ce dupa mii de ani trebuie sa platim sume exorbitante pentru reantoarcerea la natura, la relaxare si recreare?
Pentru ca am devenit usor de manipulat ca si victime ale societatii moderne. Credem ca putem scapa de stres si recapata echilibrul launtric, daca platim o avere unei firme, cu adaosul de SPA in dreptul numelui... . 
Evident nu acceptam si nu realizam manipularea! 


Toate saloanele au devenit SPA, toate procedurile sunt SPA, emisiunile TV fac audienta daca prezinta SPA, toate produsele cosmetice sunt SPA, dintii se plombeaza SPA, si mai nou avem management SPA.


Care este insa plus-valoarea reala oferita?
Daca un salon devine mai curatel, se vopseste in alb, isi monteaza o planta intr-un colt si aprinde o lumanare (daca aprinde un bat deja e ZEN!), nu inseamna ca este SPA! Inseamna doar ca isi respecta clientul si ca tine pasul cu civilizatia. Tunsul sau epilatul se fac exact ca si pana atunci, iar daca se folosesc ceva produse sau tehnologii noi, aceasta este evolutia fireasca a domeniului, nu este SPA!


Hotelurile nu isi mai prezinta oferta in mod obisnuit, potrivit careia dispun de sauna, piscina, masaj, sala de sport, etc pe care le-au avut dintotdeauna. Pozeaza pompos cu oferta 'Complexului SPA' si tripleaza preturile.
Din pacate au tot mai multi clienti snobi!
Este bine sa te rasfeti, sa-ti oferi o vacanta de vis la standarde de top, sa primesti atentie si calitate, dar nu sa devii ridicol, platind pentru produse si servicii ca si pana acum dar cu denumire imbunatatita, sume depasind bunul-simt.
Pentru mine, prezentarea SPA-ului modern (nu cel real, plin de substanta) este similara pildei din povestea 'Hainele Imparatului'.


Nu blamez conceptul de SPA, personal il apreciez si il aplic, insa o fac intr-o maniera proprie, avand putere de selectie si fara a ma lasa influentata de snobismul la moda.


Cum aplic SPA-ul singura?
Sa nu uitam esenta termenului, Sanatate prin Apa. Apa sub toate formele sale este cheia. Apa are putere de vindecare si trebuie inconjurata cu vibratii pozitive.Trebuie bauta corect, aplicata corect pe corp: bai cu combinatii terapeutice potrivite, hidromasaj, inot. Chiar si impactul vizual al apei sau susurul sau pot fi benefice.
In toate religiile apa purifica.


Cel mai simplu si mai ieftin este SPA-ul la tine acasa. Iar pentru a fi cat mai aproape de apa, baia proprie este perfecta.
Renovati-o sau rearanjati-o dupa posibilitati. Albul sau culorile linistitoare simple, sunt cele mai potrivite. Pastrati cat mai putina mobila sau deloc si niciodata nu depozitati haine in baie. 
Cromoterapia (obtinuta prin personalizarea unui obiect de decor, culoarea perdelei de dus sau chiar o planta) si diversele tehnici Feng Shui vor imbunatati considerabil starea de buna dispozitie.
Cel putin o data pe saptamana sau de cate ori ne simtim stresati, suparati, incarcati cu energie negativa, trebuie sa facem o baie.
In apa de baie se pun saruri si plante cu diverse proprietati terapeutice. Daca nu aveti cada cu hidromasaj, puteti incerca si un masaj simplu, alternand intensitatea jetului de apa si temperatura acesteia.
Atmosfera se creeaza usor, cum spuneam si intr-un post anterior, cu una sau mai multe lumanari naturale, fixe sau plutitoare, cu bete parfumate (atentie la ingrediente), plante si saruri naturale, o muzica linistitoare in surdina.
O candela pentru aromoterapie in care se folosesc uleiuri esentiale organice este binevenita.
Se poate face un peeling complet pe fata si corp, se aplica o masca in functie de moment, mai complexa sau doar din fructe, iar perioada de relaxare in apa calda (37-38 gradeC)  trebuie sa fie de minim o ora.


Puteti programa din timp o sedinta de masaj efectuata la domiciliu de catre un terapeut, doar cu produse naturale sau daca aveti norocul meu il puteti ruga pe partenerul din dotare.


O crema organica, un ulei hranitor si o bautura relaxanta incheie cu succes sedinta de SPA.


O experienta poate insemna si evadarea de weekend, unde intr-o locatie potrivita, puteti gasi sau amenaja o parte din atmosfera de mai sus, doar ca trebuie bine aleasa.
Platind o avere pentru un tratament SPA supralicitat, nu va va relaxa ba din contra, ulterior poate spori stresul inerent pacalelii.


In completare, puteti largi orizontul SPA printr-un stil de viata sanatos, consumand produse organice, naturale, facand sport, yoga, alte tehnici de relaxare si meditatie pentru linistirea corpului si a mintii, acceptarea terapiilor alternative si nu in ultimul rand reorientarea concediilor anuale catre statiuni balneare.


Tips:
- In loc sa va intalniti la o cafea, organizati o intanlire SPA la voi acasa, cu prietene bune, muzica relaxanta, bauturi naturale, trucuri de aromoterapie.
- In locul prietenelor poate fi si un EL. Devine mult mai romantic decat un film sau o masa la restaurant.
- Este o idee buna si sa inlocuiti vechile petreceri in pijama ale micilor domnisoare, cu o atmosfera de tip SPA, familiarizandu-le de mici cu conceptul real si nu cu cel fabricat de marketing. Cu siguranta va vor fi recunoscatoare mai tarziu!
- SPA-ul ajuta, poate avea efecte uluitoare, dar ca sa reduceti stresul trebuie sa cautati cauza acestuia, pentru a o elimina sau tempera, nu doar sa incercati combaterea sa !