Jan 3, 2011

Celulita - AntiCelulita

Celulita (acea acumulare in exces de apa si grasimi in tesuturi)  nu este neaparat o boala asa cum apare prezentata in special din ratiuni comerciale ci mai degraba o realitate cu care ne confruntam din toate timpurile, femeile intr-o proportie covarsitor mai mare decat barbatii.
Desi consumul de apa este benefic pentru organism, iar fumatul este absolut daunator, ele nu au nici o legatura majora cu celulita, aceasta fiind o componenta genetica (femeile au altfel structurate celulele grase fata de barbati precum si un grad mai mare de elasticitate al epidermei).
Daca nu sunteti convinse si sunteti adeptele teoriilor moderne care va culpabilizeaza pana la depresie si va determina sa platiti sume exorbitante pentru produse miraculoase, nu trebuie decat sa va uitati la divele picturilor din vechime, in general la nuduri. Veti vedea celulita in toata splendoarea ei, pe trupurile unor fete foarte tinere, considerate frumoasele vremurilor respective, care beau apa ca nu prea aveau altceva...., nu fumau, nu aveau e-uri sau junk-food iar munca fizica era obligatorie, ca si mersul pe jos.
In acelasi timp barbatii din diversele picturi aveau pielea neteda si muschii definiti.  
In prezent puteti vedea celulita si la fetite foarte mici care evident o au ca si mostenire si nicidecum din cauza 'nerespectarii unor reguli', cat si la bebelusi.


Nu vreau sa spun ca celulita este benefica sau ca nu reprezinta o problema ci doar ca ea exista 'by-default', ca are ca si cauza mostenirea genetica, ca femeile au mai multa celulita pentru ca elimina mai multe toxine si au un metabolism diferit.
Societatea moderna o condamna si o considera inestetica iar diminuarea ei nu ne face doar mai frumoase ci in unele cazuri si mai sanatoase prin reactiile conexe ale organismului. Spre exemplu un sportiv de performanta va avea mai putina celulita doar pentru ca are mai putin tesut gras.


AntiCelulita, asa cum este prezentata si inteleasa de foarte multi este insa mai mult un mit decat rezolvarea mult sperata.
Nu exista produse cu adevarat anticelulita, asa cum sunt ele prezentate comercial, cu atat mai mult unele miraculoase, care intr-un numar fix de zile va transforma in vedeta preferata.
Exista insa anumite substante active care aplicate in mod corect pot atenua aspectul inestetic dobandit. Asa-numitul tratament anticelulita este un proces complex, de durata si nicidecum nu reprezinta simpla aplicare a unei creme.


Tratament complex anticelulita: 
1. Substantele active pe care le puteti intalni in produsele anticelulita, difera atat ca intensitate cat si ca rol asupra tesuturilor. 

Rolul acestor substante este combinat pentru a se putea obtine o eficienta maxima, astfel ca sunt substante pentru stimularea circulatiei periferice (de baza) dar si pentru drenaj (eliminarea apei din tesuturi), topirea grasimilor, refacerea epidermei, tonifiere si hidratare.                                                                                              



Principalele substante active intalnite in produsele anticelulitice sunt: scortisoara, cofeina, camfor, rozmarin, piper negru, busuioc, ardei iute, cacao, eucalypt, ghimbir, salvie, susan, mustar, lavanda, maghiran, cuisoare, melisa, cimbrisor, portocale, menta, lamaie, ienupar, geranium, grapefruit, chiparos, chimen  dar si alge marine, argila, zahar nerafinat si diverse saruri. 


2. Cel putin o data pe saptamana folositi un scrub grunjos cu substante active pentru stimularea circulatiei si pentru indepartarea celulelor moarte.
Pentru o celulita avansata sau pentru efecte rapide, realizati un peeling inainte de fiecare masaj.
3. Aplicati cu miscari circulare o crema cu substante active pentru stimularea circulatiei, topirea grasimilor, detoxifiere si asteptati cateva minute sa intre in piele.
Dupa aplicarea unei astfel de creme, de regula pielea se incalzeste, se inroseste usor si se simt mici intepaturi.
4. Intotdeauna dupa folosirea cremei realizati un masaj de 30-60 minute (varianta ideala este sa vi se realizeze... de preferat de cineva de specialitate), cu un ulei hranitor, hidratant bogat in substante active, folosind tehnicile specifice masajului anticelulitic (realizat local pe membre, fese, solduri, abdomen). 
Masajul este cu adevarat cheia tratamentului anticelulitic. Ajuta la impregnarea in tesuturi a  cremei aplicate anterior, dand astfel posibilitatea substantelor active sa actioneze in profunzime. Prin miscarile complexe de framantare, apasare, strivire, ciupire, drenare, lovire si netezire, sparge excesul de celule grase inestetice de la suprafata pielii, urmand ca apoi grasimea si apa sa fie drenate si eliminate. Stimuleaza circulatia periferica si ajuta la refacerea epidermei.
Un masaj anticelulitic se face obligatoriu de jos in sus si niciodata invers!
Pentru intretinere se aplica o data pe saptamana atat crema cat si uleiul, iar pentru cure intensive, 'de urgenta', cand se doreste un rezultat rapid, de 3 ori pe saptamana.
5. Mult-laudatul stil de viata sanatos, este la fel de important ca pentru orice parte a corpului nostru, apa este benefica iar lipsa ei creaza dezechilibre majore, fumatul si mancarea nesanatoasa dauneaza in mod cert, sportul si miscarea de orice fel ne prelungesc viata iar stresul cu siguranta o scurteaza. Totusi niciuna din cele de mai sus nu 'face' sau 'desface' celulita, cel mult pot influenta intr-o oarecare masura tonusul general, luciul pielii, etc in functie de organismul fiecaruia.


Ce puteti face pentru a va alinia pe cat posibil la cerintele societatii moderne si a purta o fusta scurta fara stres?
1. Sa intelegeti de ce aveti celulita! - Pentru ca sunteti femei si toate au!
2. Sa intelegeti ca produse anticelulita minune care sa actioneze singure nu exista!
Sunt necesare tratamente complexe si de durata.
3. Sa nu va ghidati dupa pretul unui produs ci dupa ingredientele sale active si reactia imediata de dupa aplicare. Daca folositi o crema atractiva, laudata si frumos mirositoare si nu aveti nici o reactie imediata a pielii, atunci crema respectiva nu este buna.
O crema anticelulita buna nu se transforma niciodata in 'firimituri'!
4. Simpla aplicare a unei creme, fara masaj, chiar si cu ingrediente de calitate nu va ajuta decat intr-o oarecare masura, fara rezultate vizibile si imediate.
5. Masajul specific este obligatoriu, dar nu se poate realiza cu crema  (aceasta avand alta consitenta si absorbindu-se intr-un timp scurt), ci doar cu un ulei potrivit, care sa activeze la nivelul tesutului adipos dar sa si lase in final o piele hranita si catifelata.
6. Incercati sa intelegeti fenomenul Celulita - Anticelulita prin prisma proprie, in mod logic, fara a va lasa influentate de  partea comerciala sau de marketingul unor produse.
7. Nu platiti preturi fabuloase pentru produse 'incredibile' doar pentru ca un aparat cu o inteligenta aproape 'proprie' va evalueaza ca avand un grad de celulita aflat deja la limita maxima, iar acum si numai acum va mai puteti repara... . 
8. Scopul acestui articol nu este sa va convinga ca celulita nu exista sau nu este importanta, chiar si pe acest blog puteti gasi produse anticelulitice, doar ca perceptia asupra fenomenului si asteptarile asupra produselor ar trebui privite putin diferit.


Tips:
- Atentie! Nu aplicati niciodata produse anticelulitice pe zone sensibile, delicate ale corpului (fata, gat, sani, etc). Evitati zonele cu probleme, atat de epiderma (rani, eczeme, alunite) cat si ale vaselor de sange (varice, vinisoare sparte). Masajul unor astfel de zone va poate face mai mult rau decat bine si este extrem de periculos in special daca utilizati substante active.
Daca aveti boli ale aparatului circulator, probleme cardiace sau cu tensiunea, diverse alergii, afectiuni de natura contagioasa sau inflamatorie ori sunteti insarcinata, evitati atat produsele cat si masajul anticelulitic.
- Masajul anticelulitic trebuie sa fie puternic si bine realizat dar nu trebuie sa va invineteasca!
 - Daca nu va puteti achizitiona produse speciale pentru scrub si masaj anticelulitic, peeling-ul se poate realiza si acasa cu un pumn de zahar, cafea sau sare iar masajul (obligatoriu efectuat corect) il puteti incerca cu ulei de masline extravirgin, presat la rece. Fara substante care sa actioneze direct asupra tesutului adipos, sa topeasca grasimea si sa dreneze excesul de apa, efectul nu va fi insa la fel de vizibil sau de rapid.