Jul 13, 2011

Tort de inghetata Raw - cu Goji si altele...


Tort de inghetata Raw

Astazi este ziua unei bune prietene si aveam de gand sa ii ofer ei acest tort. La multi ani I...! Cum s-a nimerit ca tocmai acum sa fie plecata in vacanta,  o sa il impart cu voi... .
Am doua motive pentru care va prezint acest tort si nu altul.
1) Am intalnit multe persoane care nu se aventurau sa incerce retete raw, pentru ca nu aveau robot (sau blender performant). Total gresit, preparatele raw se pot face si fara 'aparatura' complicata, un simplu blender cu care facem supa copilului, poate fi suficient.

2) Am observat o mica reticenta la gustul de Goji, in special la copii. In acest tort vom 'masca' gustul pregnant al fructelor Goji, dar vom folosi totusi o cantitate suficienta din aceste fructe.






Ingrediente necesare pentru crema:



- 100gr. Curmale fara samburi
- 2 Banane coapte
- 1 Fruct de avocado bine copt
- 1-3 linguri cacao, de preferat bio (sau pudra de roscove)
- 1-2 linguri miere (este optional, depinde cat de dulce doriti sa fie)
- coaja rasa (foarte fin) de la o lamaie
- pentru decor - ce va inspira; eu am folosit Afine negre si Fructe Goji.

Se inmoaie curmalele (2-3 ore). Apoi se scurg si se taie bucatele. Se pun intr-un castron impreuna cu bananele si se incepe mixarea lor cu blenderul vertical. Se incepe cu bananele, care devin spumoase si usureaza maruntirea curmalelor, apoi se incorporeaza si curmalele pe rand. La nevoie, daca se ingreuneaza cutitul, se curata pasta de pe margini.
Se adauga apoi fructul de avocado, taiat bucati si se mixeaza in continuare. Acesta nu se adauga de la inceput, pentru ca trebuie procesat cat mai putin.

 La final se adauga mierea, pudra de cacao si coaja de lamaie. Se mixeaza bine toate, cu miscari verticale si foarte scurte (1-3 secunde) pt. a nu supraincalzi mixerul,  pana obtinem o crema-spuma, cu consistenta de sarlota.


Ne abtinem sa nu o mancam, si o pastram la frigider pana preparam blatul.

Ingrediente necesare pentru blat:


- 200gr. Migdale crude (cu coaja)
- 150gr. Caju crud
- 100gr. Stafide
- 100gr. Curmale fara samburi
- 50gr. Merisoare
- 100gr. Fructe Goji
- 1 lingura de miere (optional, la nevoie)

Goji, curmalele, stafidele si merisoarele, se inmoaie pt. 2-3 ore. Apoi se scurg si se pun intr-un castron. Curmalele se taie bucatele inainte. Incepem mixarea intai cu fructele Goji, pentru ca sunt mai apoase si vor ajuta apoi la mixarea celorlalte fructe.


Migdalele si caju-ul le macinam in rasnita de macinat cafea. Din caju se va obtine o pudra mai fina, iar din migdale una mai grunjoasa, ideala pentru o textura cat mai interesanta a blatului.
Adaugam apoi migdalele si caju-ul macinate in vasul pentru maruntit al blenderului (cel cu capac). Le mixam impreuna pana se aduna si devin usor uleioase. Daca se blocheaza cutitul sau merge in gol, se adauga putina apa (1/2 lingurita) si se continua mixarea. Aceasta este o faza premergatoare a untului vegetal, doar ca acum nu vom merge atat de departe.
Dupa ce se obtine o consitenta ca cea din poza, uleioasa la atingere, se transfera compozitia in castronul  cu fructele mixate.



Se amesteca apoi impreuna (cu o lingura sau chiar cu mana) pana obtinem textura unui aluat mai tare care sa poata fi intins cu mana. La nevoie, se mai adauga miere, in special daca este pentru copii.
Compozitia obtinuta va fi una cleioasa si aproximativ asa se va pastra si dupa congelare. Daca va place mai uscata, puteti sa mai adaugati o mana de pudra (migdale sau caju la alegere).
Se tapeteaza o forma cu folie alimentara (deci se poate si fara vas de tort cu inel...), se preseaza cu mana blatul pana devine uniform, apoi se adauga crema.
Daca aveti o folie mai groasa, chiar si un pergament maleabil, este de preferat celei tip film folosita de mine. Aceasta are o aderenta prea mare, se lipeste si va fi mai greu de scos, dar nu am avut altceva si trebuia sa termin tortul. De obicei folosesc vasul cu inel (daca aveti folositi-l si voi), dar acum am vrut sa arat varianta fara 'pretentii'.

Se decoreaza si se tine la congelator peste noapte.

Atentie, in congelator sa fie acoperit cu o farfurie sau o folie, si apoi introdus intr-o punga de plastic inchisa bine.
Dupa ce a inghetat, se scoate folia de palstic, se decoreaza pe un platou si se taie felii delicioase. 
Se pastreaza in continuare la congelator.


Bon appetit!