Nov 19, 2010

Iaurt de casa

Probabil ca majoritatea stiti sa faceti iaurt, daca aveti copii probabil faceti la 3 zile..., dar pentru acea prietena a mea care inca nu stie..., o sa postez mai jos reteta.


Se fierb 2 litri de lapte integral (cu un praf de sare) de preferat de tara (se poate si cu cel putin mai slab dar iese mai bun asa). Cand laptele se mai raceste si devine  caldut se adauga 1 pahar mic de iaurt natural sau smantana (daca se doreste mai gras), apoi se amesteca si se lasa acoperit (cu multe prosoape de bucatarie) la caldura pentru aproximativ 12 ore.
Daca aveti, este bine dupa ce-l amestecati sa-l transferati intr-un vas de lut pe care de asemenea il acoperiti si il lasati la caldura.

Un loc bun pentru 'asteptare' este langa calorifer iarna sau daca este loc, aproape de spatele frigiderului (de unde se emana caldura) vara.
Cand este gata se poate strecura putin printr-un tifon daca vi se pare ca e prea apos (depinde de cat de grase au fost ingredientele).
Nu uitati sa pastrati un pahar mic pentru 'productia' viitoare!


Tips:
- Bunica, la tara, il facea din lapte nefiert (dupa aceeasi reteta) si iesea demential.... in vremurile de acum eu nu m-am riscat inca.


- Nu mai cumparati iaurt cu fructe! Cititi ingredientele! Este toxic iar fetita mea a fost de 2 ori in spital cu perfuzii de la asemenea produse administrate accidental (la gradi), fara a fi expirate sau stricate.
Folosind ca baza iaurtul de mai sus, obtineti un delicios si sanatos iaurt cu fructe, daca il amestecati pur si simplu cu fructe proaspete si eventual cu putina   miere (pentru mofturosi merge si putina dulceata preparata in casa, dar doar ocazional...).

No comments:

Post a Comment

Post a Comment