Nov 4, 2011

SEMINTELE = Viata lunga si sanatoasa


In esenta samanta este acea parte a plantei care cuprinde embrionul din care ia nastere o noua planta. Mult mediatizatele celule stem se extrag dintr-un embrion. Samanta inseamna viata, iar un consum corect din toate semintele pe care le intalnim, va prelungi si imbunatati viata noastra in mod semnificativ.

Desi sunt printre primele alimente din lume, cu un efect curativ si nutritiv deosebit, treptat semintele au fost eliminate din alimentatie, si inlocuite cu produse de sinteza, fara nici o valoare, ba chiar majoritatea periculoase.
Painea de pe vremuri se facea din seminte  de hrisca si mei, acestea fiind inlocuite in ultimele secole cu grau si porumb, care sunt mai spornice, mai comerciale si mai usor de modificat.

Semintele pure de orice fel, extrem de valoroase, au fost subtil indepartate din hrana oamenilor, fiind destinate (nu se stie pentru cat timp) doar pentru  pasari si animale.
Animalele nu au 'salariu' ca sa poata cumpara medicamente daca se imbolnavesc, iar mare parte a pasarilor si animalelor este detinuta tot de industrie (deci tot de catre marii jucatori), asadar este mai eficient ca acestora sa li se administreze o alimentatie buna, cu nutrienti si care sa previna majoritatea bolilor, decat sa fie tratate.
La oameni este exact invers. Eficient este ca majoritatea populatiei sa manance mult si prost, mancare sintetica, care sa fie cat mai mult indepartata de origini, de cursul firesc stabilit de natura, astfel incat oamenii sa fie cat mai bolnavi. Bolnavi fiind  vor cumpara medicamente si vor plati doctori la nesfarsit, iar acestia ii vor imbolnavi la nesfarsit... un perpetuum mobile extrem de profitabil!
Oricand de-a lungul timpului, mai putin in 'civilizatia actuala', oamenii isi puteau luat nutrientii din mediu, si se puteau trata la nevoie de orice afectiune in mod empiric, cum dealtfel o fac si animalele salbatice.
Acum, prin manipulare, oamenii generatie dupa generatie, ignora sau resping cu desavarsire, tot ceea ce este benefic pentru ei, si accepta cu 'creierul spalat' tot ceea ce este nociv dar gustos, atractiv si frumos mirositor.
Orice fruct sau leguma ar trebui consumat integral, adica cu tot cu seminte, eliminand partea lemnoasa acolo unde este cazul. 
Adica pe langa semintele gasite ca atare, trebuie sa mancam si semintele de la mere, de la pepeni, de la struguri, samburii de la caisa, piersica (miezul), etc.
Este vital consumul semintelor de orice fel, din cereale, oleaginoase, fructe, legume sau plante medicinale.
Zilnic trebuie sa mancam seminte!
Sunt foarte multe semintele pe care trebuie sa le reincludem in alimentatie. Unele sunt autohtone sau se gasesc relativ cu usurinta la noi, altele sunt scumpe si rare.

O sa prezint mai jos cateva dintre semintele de baza necesare unei alimentatii echilibrate, foarte accesibile ca pret, pe care le puteti gasi cu usurinta (inca) si le puteti combina cu succes, atat intre ele, cat si in amestec cu alte seminte sau cereale.


O alta abordare  a consumului de seminte este incoltirea acestora, germenii obtinuti avand un efect miraculos asupra majoritatii maladiilor moderne.

Compozitiile de mai jos sunt verificate cu diverse surse medicale, iar recomandarile si beneficiile lor sunt regasite in medicina alternativa, in medicina traditionala asiatica, in medicina din vechime in general.

Seminte de Mei  


Bogat in aminoacizi si vitamine, meiul este un excelent energizant.
Conform unor surse neconventionale, Meiul contine Vitamina B17 (cunoscuta si ca Laetril sau Amygdalin) cu puternice proprietati antitumorale
(este vitamina care previne si trateaza cancerul).  Potrivit unei 'Teorii a Conspiratiei' meiul a fost indepartat treptat si in mod constient din alimentatie, pentru ca era prea bun, prea complex, iar proprietatile sale antitumorale, anihilau o intreaga industrie mincinoasa destinata prevenirii si tratarii cancerului. Din acest motiv in majoritatea descrierilor privind componentele meiului, vitamina B17  nici nu este mentionata individual sau recunoscuta, fiind inclusa generic in 'vitamine'. De fapt relatarile despre mei sunt extrem de limitate comparativ cu alte cereale, desi este printre cele mai vechi alimente din lume.


O cereala de exceptie, Meiul este o sursa importanta de fibre si proteine, avand o valoare nutritiva si energetica foarte ridicata. Pe langa alte minerale esentiale, are o concentratie semnificativa de magneziu, care combate astenia, trateaza migrenele si depresia, ajuta in crizele de astm. Are fier, combate anemia si aduce un aport nutritiv si proteic important.


Este recomandat persoanelor cu probleme cardiovasculare, regleaza  tensiunea arteriala, previne infarctul, reduce colesterolul si este bine sa fie consumat in diabet. Benefic pentru cei care sufera de artrite, are actiune antibacteriana si antimicotica, tonifica rinichii datorita proprietatilor diuretice (nu se consuma in diareea cronica).


Desi este cultivat din neolitic, astazi doar cateva popoare sarace, dar cu traditie, il mai mentin in alimentatie. In majoritatea tarilor ori nu este cunoscut, ori este folosit in hrana pasarilor.


Se poate consuma ca majoritatea cerealelor, fiert (in loc de cartofi, orez, etc) sau inmuiat pentru salate, diverse amestecuri, cu lapte sau iaurt, ori macinat (faina) in aluaturi si dulciuri. Are un gust bun, dulceag, ca de nuca. Nu contine gluten.
Se consuma cu moderatie de catre persoanele cu afectiuni ale glandei tiroide.




Seminte de In    

Semintele de In sunt printre cele mai fibroase alimente cunoscute, avand atat fibre solubile cat si insolubile, si contin acizi grasi Omega-3  mai multi decat pestele oceanic.
Tot potrivit unor surse neconventionale, contin ca si meiul, Vitamina B17!
Au mai mult de 25% fibre alimentare si aproape 50% grasimi bune, vitamine,  minerale si proteine. 


Fibrele ajuta la eliminarea rapida a toxinelor, combat constipatia si sprijina intreg aparatul digestiv. Consumand seminte de in puteti slabi (sunt foarte satioase), va scade nivelul colesterolului si se normalizeaza tensiunea. Intaresc imunitatea generala a organismului. Ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi si bila si au actiune antiinflamatoare. 
Acizii grasii protejeaza sistemul cardiovascular si sunt un aliat de nadejde in lupta cu diabetul.


Institutul National pentru tratarea Cancerului din SUA a mentionat semintele de in ca parte integranta a dietei  anticancer (in special a celui de colon, dar si a altor tipuri). Este deasemenea specificat si rolul acestor seminte in tratarea bolilor coronariene.
Foarte importante pentru femei, diminueaza simptomele menopauzei, restabilesc echilibrul hormonal si ajuta la combaterea infertilitatii.


Se consuma de preferinta sub forma de faina (paine, dulciuri, etc) dar si ca atare, inmuiate bine inainte. Nu este recomandat consumul lor in mod direct, pentru ca tranziteaza corpul fara a fi digerate, si fara a beneficia de principiile lor active. Asadar inmuiati-le si folositi-le in salate, cu iaurt sau lapte, in tocaturi, sau macinati-le si folositi faina la sosuri sau diverese preparate cu aluat. Au un gust discret, deloc pregnant (cum ar crede unii, cel putin dupa culoare), poate foarte putin dulceag.


Se consuma totusi cu moderatie, cateva lingurite pana la 2-5 linguri pe zi, fiind foarte eficiente si in amestec cu alte seminte (fainuri). Deasemenea foarte recomandat atat in diete cat si in diverse tratamente, este Uleiul din Seminte de In.


Hrisca  


Alimentul -medicament, Hrisca este folosita de catre asiatici din vremuri stravechi, atat pentru proprietatile sale nutritive cat si  curative. Este bogata in proteine, aminoacizi (cel mai important fiind lizina) si glucide bune, are nivel scazut de lipide si contine multe microelemente esentiale precum calciu, fier, zinc, seleniu, fosfor, iod, complexul de vitamina B, vitamina E si antioxidanti rutina si taninul.   


Potrivit acelorasi surse neconventionale, contine Vitamina B17!

Este o terapie adjuvanta recunoscuta chiar si de catre medicina clasica pentru tratamentul si preventia Diabetului (scade / normalizeaza glicemia) si a Depresiei (creste nivelul de dopamina).             Se mai recomanda cu succes si in alte afectiuni precum Anemie, Hipertensiune arteriala, Ateroscleroza, reduce sangerarile locale, in special cele nazale (protejeaza capilarele), Hepatite (tonifica ficatul), Boli de inima (scade nivelul colesterolului),  Boli digestive (previne ingrasarea), Cancer (puternic nivel antioxidant), Afectiuni pulmonare (tuse), Osteoporoza. 
Este o foarte importanta sursa de fier pentru organism.
Hrisca contine proteine de calitate, care se absorb foarte usor si poate inlocui carnea in meniurile vegetariene.


Are 0 calorii!   
                                                                                                                                                            
Se poate consuma in multe feluri, fiarta, macinata (sub forma de faina), ca si ceai, dar cel mai eficient este sa o consumam in stare naturala, doar inmuiata (in lapte, iaurt sau apa). Se poate inmuia de la cateva minute la mai multe ore in functie de cat de crocanta va place. Se spala bine inaintea inmuierii (valabil pentru orice samanta sau cereala). Are un gust placut, usor dulceag si putin aromat. Este o alternativa sanatoasa pentru orez si faina de grau. Puteti prepara retete diverse de mancaruri gatite, amestecuri tip tocaturi, salate, paine si dulciuri sau o puteti consuma ca atare pe post de cereale.
Este mult superioara cerealelor obisnuite (desi nu este o cereala) prin continutul redus de glucide, nivel ridicat de minerale, antioxidanti si aminoacizi esentiali. Nu contine gluten.


Inaintea consumului trebuie sa testati o posibila alergie la Hrisca,  ce poate fi produsa din cauza unui element component Fagopyrin. Incercati o  cantitate mica 1/2 lingurita hrisca + iaurt dimineata pe stomacul gol si asteptati reactia. Daca dupa cateva ore nu a aparut nici o reactie alergica (pete rosii, iritatii, etc) o puteti consuma in siguranta.


Seminte de Susan   


Foarte bune pentru femei! Dar si pentru barbati! In India erau considerate 'Semintele Virilitatii'!


Potrivit acelorasi surse neconventionale, contin Vitamina B17!


O alta samanta care vine din antichitate, Susanul este foarte bogat in vitamine, minerale si fibre. Principalul mineral continut este manganul, care regleaza metabolismul si ajuta in curele de slabire. Fierul si cuprul combat anemia, iar calciul (de 4 ori mai mult decat in lapte) si zincul intaresc oasele si previn osteoporoza. Datorita  fibrelor de calitate si aminoacizilor esentiali, scad colesterolul si previn diabetul. Vitamina B1 confera energie, ajuta sistemul nervos, creste tonusul muscular si protejeaza impotriva infectiilor. Revigoreaza activitatea sexuala prin stimularea hormonilor.


Semintele de susan sunt recomandate femeilor (mature, dar nu numai) care vor sa slabeasca sau sa se mentina, celor aflate la menopauza sau cu dezechilibre hormonale, persoanelor cu probleme ale oaselor si articulatiilor. Ajuta digestia si au efect antiinflamator.  Sunt relaxante si in cantitati mai mari produc somnolenta.


Se consuma ca majoritatea semintelor, crude sau inmuiate, in salate, in mancaruri diverse, dand un plus de savoare, sub forma de faina in aluaturi sau dulciuri, impreuna cu alte seminte/cereale. Au un gust placut si un after-taste discret, specific.  Foarte bun si hranitor este Laptele de Susan (Raw).




Foarte sanatos si curativ este si Uleiul de Susan. Se foloseste in cantitati  mici pentru ca are un gust puternic si un potential efect laxativ. Stomatologii il recomanda in tratamentul paradontozei si al altor afectiuni ale gingiilor (se aplica local cateva picaturi si se maseaza usor).  Este foarte apreciat si in cosmetica pentru proprietatile sale antioxidante, calmante, revitalizante.